Aanmelding en intake

 

Contact opnemen met een kinderpsycholoog kan voelen als een drempel die je even over moet. Vanzelfsprekend kun je vrijblijvend en kosteloos contact met mij opnemen (telefonisch of per mail) om samen te bespreken wat er speelt, en of ik iets voor jouw kind kan betekenen. Bij kinderen jonger dan 10 jaar, voer ik het intakegesprek vaak alleen met de ouders. Het kind hoeft hierbij dus niet aanwezig te zijn. Als jouw kind 10 jaar of ouder is, dan kan hij of zij bij (een deel van) het intakegesprek aanwezig zijn. Vanaf 16 jaar mogen kinderen alleen op intakegesprek komen wanneer zij dit zelf willen. Vanzelfsprekend mogen de ouders dan ook meekomen, als jouw tiener dat graag wil.

 

Hoe dan verder?

 

1. Tijdens de intake kun je mij wat beter leren kennen en bekijken we samen welk type onderzoek gewenst is. Soms is alleen een intelligentieonderzoek voldoende maar soms is aanvullend onderzoek nodig om de juiste informatie over jouw kind te krijgen om verdere stappen te kunnen zetten of gepast advies te kunnen geven.

 

2. Plannen van onderzoeksdata. Bij jonge kinderen spreek is regelmatig twee onderzoeksdata af waarop ik het onderzoek af ga nemen. Vaak zie ik dat kinderen na een uur geconcentreerd werken hun energie hebben verbruikt en daarom denk ik dat de capaciteiten van een kind beter zichtbaar worden wanneer het kind twee keer komt. Bijkomend voordeel is dat een kind, wanneer het de tweede keer naar de praktijk komt, vaak meer ontspannen is en ik het kind dus in twee verschillende situaties kan leren kennen. Bij de KIQT+ is dit vaak niet nodig omdat deze intelligentietest wat korter is. 

Wanneer je wat verder weg woont of het kind al wat ouder is, is het ook mogelijk om het onderzoek op 1 dagdeel te plannen met een pauze van een half uur zodat het kind even wat kan eten en drinken en uit kan rusten. Testafname bij jou thuis is ook mogelijk wanneer je denkt dat jouw kind dan beter op zijn gemak is. Verder vraag ik jouw toestemming om ook een vragenlijst aan de leerkracht van jouw kind te sturen zodat ik een compleet beeld kan krijgen van het functioneren van jouw zoon of dochter. 

 

3. Nog dezelfde dag de uitslag van het onderzoek. Als het kind het tweede deel van het (intelligentie)onderzoek heeft afgerond, kan ik je nog dezelfde dag bellen en/of mailen over de uitslag. Uiteraard is het onderzoeksverslag dan nog niet klaar maar dan weet je al wel waar je aan toe bent, mocht je parttime of fulltime hoogbegaafdenonderwijs voor jouw kind overwegen.

 

4. Onderzoeksverslag en persoonlijk adviesgesprek. De resultaten van het onderzoek verwerk ik in een uitgebreid verslag en deze bespreek ik met je in een persoonlijk adviesgesprek. In het verslag beschrijf ik niet alleen de uitslagen van het onderzoek maar vermeld ik ook uitgebreid welke observaties ik heb gedaan tijdens het onderzoek. Daarnaast geef ik vaak ook adviezen voor school hoe zij zo goed mogelijk aan kunnen sluiten bij jouw kind. Het is mijn streven om het adviesgesprek binnen twee weken na afronding van het onderzoek in te plannen.