Wie ben ik?

Ik ben Marloes van Delden, psycholoog NIP en gevorderden talentbegeleider NoviloIk ben getrouwd en moeder van 4 zoons tussen de 14 en 21 jaar oud. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten om te genieten van sport, natuur of vrienden. Omdat ik graag als zelfstandige wilde werken en het ondernemerschap mij trok, heb ik in 2010 deze praktijk opgericht. Al snel kwam hoogbegaafdheid op mijn pad en daar heb ik mij dan ook de laatste jaren in gespecialiseerd. In mei 2019 heb ik bij Novilo de gevorderden-opleiding voor talentbegeleider afgerond waarin ik weer nieuwe kennis en vaardigheden heb opgedaan voor het begeleiden van (hoogbegaafde) kinderen. In de loop der jaren kwam ik er achter dat hoogbegaafdheid veel meer is dan het hebben van een hoog IQ. En dat lang niet alle hoogbegaafde kinderen goed presteren op school en regelmatig niet begrepen worden door hun omgeving. Een hoogbegaafd kind is vaak creatief, sensitief, autonoom, perfectionistisch, kritisch en oorspronkelijk en kan zich daardoor eenzaam voelen in de groep of in de wereld. Ik vind het een enorme uitdaging om elk kind te zien zoals hij/zij is, met al zijn bijzondere kenmerken en mogelijkheden. Elk kind is immers uniek en het is de kunst om daar de ruimte voor te geven. Ook als er helemaal geen sprake is van cognitieve begaafdheid, help ik u en uw kind graag!

 

Edelweiss

Niet voor niets heb ik Edelweiss gekozen als thema op mijn website. Dit kleine bloempje heeft veel gelijkenissen met een hoogbegaafd kind. Het groeit met een klein groepje andere bloemen op grote hoogte en is voor zijn bestaan sterk afhankelijk van een goede ondergrond. Zo ook het hoogbegaafde kind dat niet in alle omstandigheden volledig tot zijn recht komt. Als omgeving kunnen we veel voor deze kinderen betekenen! Edelweiss wordt moeilijk gevonden, is kwetsbaar, uniek maar tegelijk sterk en onaantastbaar. Het groeit waar anderen het allang hebben opgegeven.

 

Zo blij als ik was toen ik voor het eerst Edelweiss in de bergen zag, zo blij hoop ik dat uw kind zal zijn als het gekend en gezien wordt in wie het is! Dat is de Hoofdzaak!